Hostina patří k vrcholům svatebního dne. Jak vybrat vhodné menu?

Články > Hostina patří k vrcholům svatebního dne. Jak vybrat vhodné menu?
tabule

Láska prochází žaludkem, a proto je hostina kromě samotného obřadu tou nejdůležitější částí svatby. Kolik vlastně stojí a na co by snoubenci neměli zapomenout?

Špatně zvolené menu, nápoje, ale i zasedací pořádek či prostředí, může svatební hostinu zcela pokazit. Aby se hostina stala skutečným zlatým hřebem svatebního dne, měli by snoubenci vše pečlivě naplánovat.

Bodem číslo jedna bývá obvykle výběr menu.  „Snoubenci by měli v první řadě vybrat to, co jim chutná. Neohlížet se na ostatní, stejně se všem nezavděčí. Ale musí pamatovat na různé diety, na starší svatebčany a na děti. Pro tyto skupiny se připravuje speciální menu,“ radí catering manager z Plzně Kateřina Beranová

V posledních letech je opět na vzestupu česká klasika. „Tradiční menu, které v Plzni připravujeme například v saloncích Konferenčního centra Secese Plzeňského Prazdroje, v restauracích U Salzmannů,  v hotelu Continental nebo v kavárně areálu DEPO2015, většinou obsahuje jako předkrm šunkové rolky nebo zvěřinové paštiky. Nejvíce frčí polévka s játrovými knedlíčky a jako hlavní chod je podávána svíčková na smetaně s brusinkami případně vepřová panenka v různých úpravách, například s opečenými brambory. Dezerty nezajišťujeme žádné, svatebčané mají vždy svůj dort a svatební koláčky,“ sděluje dále Kateřina Beranová.

Ta také připomíná, že v poslední době se na svatebních hostinách nešetří. „Svatby bývají spíše větší, přibývá těch, kdy připravujeme menu pro 80 osob a více. Tu největší jsme organizovali pro 300 osob v plzeňské restauraci Na Spilce.“

Výjimkou nejsou ani svatby, kde klasickou hostinu nahrazuje raut. „V těchto případech bych doporučila guláš, šunku od kosti a chybět by neměla ani čokoládová fontána.“ Kateřina Beranová upozorňuje,  že důležitý je také výběr nápojů. Na svatební tabuli by rozhodně nemělo chybět pivo, víno, nealko nápoje a káva.

Čas od času ale přicházejí klienti, kteří mají zájem o netradiční menu. „Měli jsme už svatební hostinu čistě vegetariánskou. Snoubenci si dokonce přáli ve velké míře celer v různých podobách. Jinak o vegetariány a různé diety nouze není. Vždy ale přizpůsobujeme menu tak, aby si měli co dát všichni účastníci. Připravovali jsme už také čistě nealkoholickou svatební hostinu a speciální menu pro budhistickou svatbu, kde se podávala dýňová polévka, kachní prsa a pyré z batátů plus klasika - sýrové a masové mísy a kuřecí řízečky.“

Pokud snoubenci zvolí klasické svatební menu, které zahrnuje oběd včetně nápojů a také večerní nápoje, dostanou se na cenu zhruba 1000 korun za osobu.